• Sağlıklı Beslenme
  • 18 Ocak, 2022

Ketojenik Diyet

  • 0
  • 3224
  • 0
  • 0

Ketojenik Diyet: Mutlaka Bir Uzman Kontrolünde Yapın!

En doğru diyet sürdürülebilir ve her besin türünden tüketerek yapılan diyet olarak dile getirilse de, zaman zaman klasik diyetle kilo vermekle zorlananlar farklı diyet türleri deneyerek kısa zamanda kilo vermenin yollarını arıyorlar. Ne yapmalı da ideal kiloya ulaşmalı ve hep o kiloda kalmalı? Geçmişten günümüze bunun için denenen yol çok. İşte o yollardan biri de klasik diyetin dışına çıkan bazı diyetler. Halk arasında keto diyeti olarak da bilinen Ketojenik diyet de bunlardan biri.

Ketojenik Diyet Nedir?

Kilo verme, zayıflama uğraşında kullanılan yollardan biri olan Ketojenik diyet, metabolik bir reaksiyon olan ketozise dayanıyor. Ketozis, vücutta düşük karbonhidrat olması halinde vücudun enerji elde etmek için yağ yakması anlamına geliyor. Ketojenik diyetin temelinde de bu anlayış var: Düşük karbonhidrat, sınırlı protein ve yüksek yağ…

Bu diyetin en önemli özelliği beslenme sırasında kişinin günlük karbonhidrat alımını önemli ölçüde sınırlandırması. Diyet sürecinde karbonhidrat yerine yağ alınması öneriliyor. Uzmanlara göre, metabolizmanın öncelikli enerji kaynağı olan karbonhidrat alımı azaldığında, vücut karbonhidrat yakımı yerine, yağın yakıt olarak kullanılması haline verilen adıyla ‘ketozis’ duruma geçiyor. Yani vücut enerji kaynağı olarak yağ yakmaya başlıyor.

Ketojenik diyetin ilk ortaya çıkması 1920’li yıllara dayanıyor ve özellikle çocuklarda görülen ve kontrolü zor olan epilepsi nöbetlerini azaltmak amacıyla uygulanıyor. 1990’lı yıllardan sonra yeniden gündeme gelen diyetin, epilepsi dışında Alzheimer, diyabet, Parkinson, hatta son yıllarda kanser gibi hastalıklarda da kullanılması yönünde araştırmalar, deneyler devam ediyor.

Kilo vermeye katkısı ortaya çıkınca zayıflama sürecinde de kullanılmaya başlayan Ketojenik diyet, uygulanması, sürdürülmesi biraz zor bir diyet ve bazı bünyelerde yan etkilere, sağlık sorunlarına da yol açabilir. Kişinin kendi başına uygulamasında risk bulunan diyet mutlaka bir uzman kontrolünde yapılmalıdır. Eğer belli rahatsızlıklarınız varsa doktorun bu konudaki öneri ya da uyarılarını mutlaka dikkate almak gerekiyor.

Diyetleri daha etkili hale getirip sonuç almanın yollarından biri de egzersiz yapmaktır ve bunun için spor salonu seçimi tıpkı uzman seçimi gibi son derece önemlidir.

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet, karbonhidrat içeren besinleri minimum seviyede tutarak, ekmek, makarna, pilav gibi nişastalı ürünleri soframızdan kaldırmamız gerektiği prensibi üzerine kurulan bir diyet programı. Tahıllar, baklagiller, rafine şeker, bazı meyveler, nişastalı sebzeler yasaklı ürünler arasında yer alıyor. Yağlı kuruyemişler, nişastalı olmayan sebzeler, yağlı tohumlar, tereyağı, zeytinyağı ise bu diyette tercih edilen besinlerin başında geliyor. Et ve et ürünleri, balık, hindi, yağlı deniz mahsulleri de Ketojenik diyette yer verilenler arasında.

Ketojenik diyette ekmek yasaklılar arasında ama sofralarımızın da vazgeçilmezi ve pek çoğumuz için ekmeği tamamen kesmek zor gelebilir. Bunun için düşük karbonhidratlı ekmek yapımı da bu diyette önerilenler arasında.

Beslenmede yağı arttırmak için ise, yemekleri yağlı yapmak, salatalarda yağlı sosları tercih etmek, yağlı peynir, avokado gibi yağlı besinleri tariflere eklemek gibi yollar öneriliyor. Hazır gıdalardan uzak durmak, bol su tüketmek tüm diyetlerde olduğu gibi Ketojenik diyetin de şartları arasında yer alıyor.

Ketojenik diyette de, besinleri haşlama ya da buhar yoluyla pişirip kızartmadan uzak durmak gerekiyor. Protein ürünleri yasak değil ancak kontrollü tüketmekte yarar var. Yine gluten ve şeker içeren besinler de bu diyetin yasaklılarından. Hep belirtildiği gibi, glutensiz beslenme çölyak hastalığı ve buğday alerjisi olanlar için önerilen bir beslenme şeklidir. Bu tür sorunları olmayanlar ise beslenmelerinde gluten içeren gıdaları kullanmalıdır.

Hangi amaçla yapılırsa yapılsan, ister kilo verme ister hastalıklarda tedaviye ek olarak destek amaçlı, tüm diyetlerde mutlaka alanında uzman bir diyetisyen desteği almak şarttır.

Ketojenik Diyet Örneği

Ketojenik diyette de tıpkı klasik diyetler gibi ana öğünlerin yanında ara öğün de yer alıyor. Bu bilgiler ışığında bir Ketojenik diyet örneğine birlikte bakalım.

Kahvaltı Yağlı peynirle yapılmış Omlet ya da pastırmalı yumurta ( Diyette, sebzeli, pastırmalı, kaşarlı omlet bolca öneriliyor) Bol yeşillik ya da domates ve biber ( maydanoz, roka, salatalık)

Öğle yemeği

Buğulama ya da fırında balık Bol zeytinyağlı yeşil salata

Ara öğün

Ceviz, badem, fındık ya da kaju

Akşam yemeği

Izgara biftek ya da tavuk ya da köfte Haşlanmış ya da buğulama brokoli ya da kuşkonmaz ( ev yapımı sosla zenginleştirilmiş, lezzetlendirilmiş)

Bir Yorum Yazın