• Sağlıklı Beslenme
  • 03 Mayıs, 2021

Sahurda Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

  • 0
  • 6673
  • 0
  • 0

Oruç Tutanların Bilmesi Gereken Noktalar

Oruç tutanların bilmesi gereken çok fazla şey var. Özellikle ilk atlanan şey aslında sahura kalkmak. Oruç tutanlar sahura muhakkak kalkmalılar. Ve aynı zamanda sahurda doğru besinlere yer vermeli, sağlıklı besinleri sofralarında bulundurmalılar. Eğer sahur öğününü doğru ve yeterli miktarda yaparsak, gün içerisinde hiç zorlanmadan bir oruç süreci geçirebiliriz. Peki sahurda neler tüketmeli, sahurda beslenme nasıl olmalı sırasıyla inceleyelim.

Sahurda Tüketilmesi Gereken Sağlıklı Gıdalar Nelerdir?

1) Sahurda tüketilmesi gereken besinler, protein içeren besinlerdir. Sahurda, protein ağırlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz. Protein bakımından zengin olan besinler, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi sağlıklı besinler sahura tüketilebilir. Bunun haricinde tam tahıllı besinlerden faydalanılabilir. Sahurda tüketilmesi gereken en önemli besinlerden biri yumurtadır. Yumurtayı özellikle haşlanmış tüketirseniz, sizi uzun süre tok tutacak, açlığınızı fazlasıyla bastıracaktır. Yumurtanın dışında, özellikle çiğ sebze ve meyve tüketmeye özen göstermeliyiz. Aynı zamanda domates, salatalık, biber, maydanoz gibi yararlı yeşillikler de sahur soframızda yer almalıdır. Bu besinler hem sağlığımız için faydalı hem de oruç tutmayı kolaylaştıran besinler arasındadır.

2) Yumurtanın dışında, peynir, süt, yoğurt da bizleri tok tutabilecek gıdalar arasındadır. Sahuru özellikle kahvaltı gibi yaparsak, sindirim problemleri yaşamak zorunda kalmayız. Özellikle sahurda sıvı tüketimine de özen göstermeliyiz. Sıvıyı yeterli miktarda tüketmemiz gerekir. Ertesi gün bunalmamak, susuzluk hissi yaşamamak için su tüketimi oldukça önemli olmaktadır. Ramazan süresince oruç döneminde tuttuğumuz gün içerisinde muhakkak halsizlik yorgunluk gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Ve tansiyon yüksekliği yaşanabilir. Bu tamamen susuzluğa bağlıdır. Bu nedenle sahurda mutlaka su tüketimi gerçekleştirilmelidir. Unutulmamalıdır ki, sahur için sağlıklı yiyecek tüketimi kadar sıvı tüketmek de fazlasıyla önemlidir.

3) Sahur vakti, çok fazla kafein içeren içecekler de tüketmek sakıncalı bir tercihtir. Bunun yerine daha hafif çaylar tercih edebilirsiniz. Rezene çayı, ıhlamur ve papatya çayı gibi rahatlatıcı çaylar tüketebilirsiniz . Bu çaylar aynı zamanda uykuya dalmanızda, size yardımcı olacaklardır. Sahurda kahvaltı değil de yemek yemek istiyorsanız, taze fasulye ya da sebze yemeği tüketebilirsiniz. yanına bulgur pilavı ve yoğurt alarak menüyü zenginleştirebilirsiniz. Bu şekilde sahur menüzü oluşturabilir, gecenizi sağlıklı besinlerle kapatabilirsiniz.

Sahurda Tüketilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Özellikle sahur vaktinde kaçınmamız gereken besinler de mevcut. Bunlar, beyaz un ve beyaz un içeren besinlerdir. Beyaz un içeren besinler neler olabilir? Mesela, kurabiye, poğaça, kek gibi ürünlerden mümkün olduğunca kaçınmalıyız. Bu ürünleri en azından sahur vakti tüketmemeye önem göstermeliyiz. Çünkü sonrasında sindirim problemleri ile baş etmek zorunda kalabiliriz. Aynı zamanda bu gıdaların şeker içeriği yüksek olduğu için, kan şekerini yükseltir ve tokluk süresini kısaltır. Bu önemli noktalar atlanmamalı, üzerinde durulmalı ve mümkünse bu noktalara uyulmalıdır. Bunların haricinde tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır. Tuz içeriği yüksek besinlerden, zeytinden kaçınılmalıdır. Bu besinler gün içerisinde susuz kalmanıza neden olabileceklerdir. Ramazanda, sahur için sağlıklı yiyecek tüketimi gerçekleştirilirken bu ürünlere mümkünse yer verilmemelidir.

Ramazan Ayında Beslenme Neden Önemli

Biliyoruz ki ramazan ayında herkes kilo almaktan şikayetçi. Ve nasıl besleneceği konusunda bir bilgiye sahip olmadığı için bu durumdan yakınan insanlar da mevcut. Peki, ramazanda zayıflama mümkün mü, mümkün ise neler yapılabilir, nelere dikkat edilebilir? Ramazan ayında beslenme, hem kilo almamak için hem sağlığımızdan olmamak için hem de daha rahat oruç tutmak için beslenme gerçekten çok önemli.

Sahurda Diyet Menüsü Nasıl Olmalı?

Ramazan ayında sahurda diyet besinleri şu şekilde sıralanabilir. Öncelikle sahurda yağlı, tuzlu ve şekerli besinler tüketilmemelidir. Sahur vaktinde mutlaka bir tane haşlanmış yumurta tüketilmesi gerekir. Haşlanmış yumurta hem sizde susuzluk hissi oluşturmaz, hem de protein içerdiği için sizi uzun süre tok tutacaktır. Yumurtanın yanında bir dilim az tuzlu beyaz peynir tüketebilirsiniz. Peynir, yağlı ve tuzlu olursa, ertesi gün susuz kalma ihtimaliniz artar. Protein ve sıvı oranı yüksek olan yoğurt tüketebilirsiniz. Bir kase yoğurt sahur için ideal bir ölçektir. Bir iki esmer dilim ekmek tüketebilirsiniz. Özellikle esmer ekmek tüketmeyi tercih etmelisiniz. Çünkü esmer ekmeğin glisemik indeksi düşüktür ve bizi daha uzun süreler tok tutabilir. Aynı zamanda domates, salatalık gibi sebzeler de tüketmek faydalı olacaktır. İki tane de ceviz tüketebilirsiniz. Bu da tokluk vaktimizin uzamasını sağlayacak, gün içerisinde zorlanmadan bizi iftara ulaştıracaktır.

Bir Yorum Yazın