Diyet kilo vermemizi sağlar ama bölgesel zayıflama için olmazsa olmazlardan biri egzersizdir. Özellikle söz konusu olan karın, basen gibi bölgelerse. Vücudun en zor eriyen yerleri arasında yer alan karın ve basen için diyetin yanında yapılacak bazı egzersizler bu bölgelerin inadını kırarak incelmeyi sağlıyorlar. İnat diyoruz çünkü konu, gerçekten pek çok kişinin eritmekte zorluk yaşadığı ve basen kiloları nasıl verilir sorusuyla merak edip araştırdığı başlıklar içinde yer alıyor. Basen eritmek için ne yapmalı sorusunun cevabı aslında oldukça basit: Kilo vermek, yağ yakmak, sağlıklı, fit bir bedene kavuşmak için ne yapılıyorsa onları yapmalıyız.
Hiçbir başarının şansa bağlı olmadığını, eğer basenlerinizden kurtulmak, eritmek istiyorsanız beslenmenize dikkat etmek kadar bazı egzersizleri düzenli olarak yapmanız gerektiğini öncelikle hatırlatalım. Üstelik öyle saatler harcamanız da gerekmiyor bunun için. Isınma hareketleri yaptıktan sonra hareketler için günde 20-25 dakika ayırmanız yetiyor. Bunları yaptıktan sonra sonuçlarını görmeye başladıkça eskisi gibi basen bölgesi nasıl eritilir diye dertlenmenize de gerek kalmayacak.
Genetiğe bağlı olarak vücut yapısından kaynaklanan durumlarda basen eritme zor olsa da beslenme, hareketsizlik gibi nedenlerle oluşan basen fazlalıkları beslenmeye dikkat etmekle birlikte yapılacak bazı egzersizlerle giderilebilir. Bunun için egzersizle birlikte yapılacak basen eritme diyeti sonuca ulaşmayı da kolaylaştıracaktır. Bu diyette özellikle sağlıklı ve ölçülü bir şekilde basen eriten yiyecekler tercih edilmeli. Yine yeterli su tüketimine de özen göstermek gerekiyor.
Egzersizlere gelinceKan dolaşımını hızlandıran yürüyüş, koşu, tempolu yürüyüş, bisiklet çevirme hareketi, tüm bedeni çalıştıran yüzme, bisikletin üzerinde yapılan ve bacaktaki yağlar için müthiş bir spor olan spinning, yoganın bazı hareketleri basenler için birebir. Bunların dışında özellikle basenlerden kurtulmak için yapılan hareketler de var.
Elleri yukarıda kenetleyerek ya da öne doğru uzatarak ya da bele koyup dizleri kırarak başlanan squat hareketi, derin nefes alıp verirken yavaş bir şekilde popoyu yere değdirmeden eğilip kalkarak yapılıyor ve basen eritmek için yapılacak hareketlerin başında geliyor.
Yan basen eritme hareketleri arasında bulunan side lying les raise ise dirsekten güç alarak yan uzanıp üstte kalan bacağı bükmeden, yavaşça indirip kaldırarak yapılıyor. Harekette iki bacak da sırasıyla çalıştırılıyor Hareket, basen, bacak yanında karın kasları için de yararlı.
Dizler ve eller yerde olacak şekilde köpek pozisyonu aldıktan sonra sırayla sağ ayağı yerden kaldırıp geriye uzatırken sol kolu da ileriye doğru uzatarak çarpraz şekilde yapılan bird dogs hareketi, sağ dizin sol kolla birlikte karna çekilerek dirsek ve dizin birbirine değmesiyle tamamlanıyor. Uçan köpek olarak da bilinen bu hareket sol ayak ve sağ kolla da tekrarlanıyor.
Türkçesi ön hamle olarak çevrilen lunge hareketi ön, arka bacak ve kalça kasları için oldukça yararlı. Ayakları omuz genişliğinde açtıktan sonra sağ ayakla öne doğru büyük bir adım atıldıktan sonra her iki diz bükülerek bacaklarla 90 derecelik açı oluşturuluyor. Ön ayağın tabanı yere değerken, arka ayağın parmak ucundan güç alınıyor. Hareket, bacaklar yer değiştirilerek tekrarlanıyor.
Kalça, sırt kaslarını, kol ve bacakları çalıştıran bir başka hareket de deadlift hareketi. Halter hareketi olarak adlandırılabilecek bu hareketi sistemli, bilinçli yapmak için spor salonu tercih edilebilir. Başlangıcında ayaklar omuz hizasında açılır, kalça dışarda, sırt düz pozisyon alınır ve elleri ayak parmaklarına değdirmek ya da yerden bir şey almak ister gibi dizler hafif bükülerek eğilip kalkılır. Bu harekette halterde olduğu gibi ağırlık da kullanılabilir.
Basen eritmek için etkili bir diğer hareket de static sumo squat. Harekette, ayak uçlarını dışarı çevirerek bacaklar iki omuz genişliğinde açıldıktan sonra eller göğüste birleştiriliyor ileri doğru uzatılıyor. Nefes alıp vererek, yavaşça çömelip yükselerek hareket tekrarlanıyor.
Side&Cross Lunges hareketi ise kalça kaslarını yoğun bir tempoda çalıştırmak için ideal. Dik durup kolların ileri doğru paralel olarak uzatılmasıyla başlanan harekette, göğüs dışarı çıkarılıyor, kalça arkaya itiliyor ve sağ diz kırılırken, sol bacağı bükmemeye çalışarak yana doğru geniş bir adım atılıyor. Ardından yavaşça bükülerek sağ bacağın arkasına doğru getiriliyor. Sol bacağın dizi yere yakınken sağ bacak sabit tutuluyor. En sonunda hafifçe yükselerek bacaklar yana doğru tam açık hale getiriliyor ve bacaklar değiştirilerek harekete devam ediliyor.
Yine basenler için etkili olan bir diğer hareket de sıçramak için gerekli olan yaklaşık 20 cm. yüksekliğinde, alçak bir desteğe ihtiyaç duyulan box jump. Desteğe, kutuya yüzünü dönerek ayakta durulduktan sonra bacaklarla bir defada kutunun üzerine sıçramak gerekiyor. Kutunun üstünde dik durarak geri adım atılarak aşağı iniliyor ve başlangıç pozisyonuna döndükten sonra hareket tekrarlanıyor.
Tüm bu hareketleri yapmadan önce kas ağrısı gibi herhangi bir sorun, sakatlık yaşamamak için vücudumuzu ısıtmamız gerektiğini de hatırlatalım. Ayrıca gereken faydayı sağlamak için her gün düzenli olarak en az her biri 10 set halinde yapılmalı. Başlangıçta hareketleri doğru öğrenmek için personal trainer desteği de alınabilir. Görüldüğü üzere en hızlı basen nasıl eritilir sorusunun peşine düşmeden, egzersiz dışında beslenmeye de dikkat ederek basen eritmek mümkün.