• Diyetisyen
  • 11 Mayıs, 2023

Emzirme Danışmanlığı Almanın Anne ve Bebeğe Faydaları?

  • 0
  • 1063
  • 0
  • 0

Diyetisyen ve Emzirme Danışmanı Tuğba Aydoğdu

Anne sütü bir bebek için en kusursuz, en faydalı besindir. Enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve gerekli diğer tüm besin ögelerini içerir. Bebeğin büyüme ve gelişmesini sağlar.

Sevgili anneler bebeğiniz ve kendiniz için yapacağınız en güzel eylem emzirmedir. Emzirmeye engel bir durum olmadığı sürece ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Sonrasında ise ek besinlerden destek alınarak 2 yaşın sonuna kadar emzirmenin sürdürülmesi gerekmektedir.

Sağlıklı bir yaşamın temeli için anne sütü en önemli etkendir. Anne sütü o kadar mucizevi bir besindir ki bebeğin o anki ihtiyaçlarına göre şekillenir, içeriği değişir. Onu tüm hastalıklardan koruduğu gibi hastayken de iyileşmesini sağlar. Emzirme, sadece bebek için değil anne için de çok faydalıdır. Örneğin; göğüs kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesi ve anemi risklerini azaltır, annenin hızla toparlanmasını ve kilo vermesini kolaylaştırır. Eğer emzirme döneminde göğüslerinizde herhangi bir sorun yaşarsanız (iltihap, kızarıklık, çatlak gibi) doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır. Doktorunuz söylemediği sürece emzirmeyi bırakmamalısınız.

Her anne sütü farklıdır, kendine özeldir ve başkalarıyla kıyaslanmamalıdır. Bebeğiniz için en doğru besinin anne sütü olduğunu farkına varmalı, öncelikle kendinize ve sütünüze inanmalısınız. Doğumdan sonrası hem duygusal hem fizyolojik olarak anne için zor bir dönemdir. Bu nedenle annelerin desteğe ihtiyaç duyması normaldir. Bu aşamada emzirme danışmanları büyük bir rol oynamaktadır. Danışmanlar, emzirmenin doğru bir şekilde ilerlemesini sağladığı gibi anneyi de bu dönemde rahatlatarak destek olurlar.

Bebeğini emziren kadın

Tuğba Aydoğdu
İstanbul
Bilgi Al Firmayı İncele ►

Emzirme, anne ve bebek arasındaki kusursuz iletişimin en önemli parçasıdır. Bebeğin annesi ile kuracağı bu bağ kendini güvende hissetmesine katkı sağlar. Bebeği fizyolojik olduğu kadar psikolojik olarak da sağlıklı bir şekilde geleceğe hazırlar. Bu nedenle emzirirken ten tene temasta bulunmak, göz teması kurmak, ona dokunmak ve ilgi göstermek çok önemlidir. Emzirirken sadece bebeğinize odaklanmalı mutlu, huzurlu ve rahat olmanız gerekmektedir.

Emzirmeye başlamadan önce anne ellerini yıkamalı, sırtını yaslayarak rahat bir şekilde oturmalıdır. Bebeğin yüzü anneye dönük, başı annenin kolunun iç kısmına yerleşmiş olmalıdır. Kucaklama, ters kucaklama, yan yatış, koltuk altı gibi birçok farklı emzirme pozisyonu vardır. Bebeğiniz ve kendiniz için en doğrusunu uygulamalı, bazı durumlarda (meme reddi gibi) ise değişiklik yapabilirsiniz.

Eğer anne çalışıyor veya başka bir sebepten dolayı (hastalıklar, anomaliler, prematüre doğum gibi) bebeğini emziremiyor ise anne sütü sağılarak bebeğe verilebilir. Sağım konusunda yine emzirme danışmanlarından destek alabilirsiniz. Anne sütü elle, manuel veya elektrikli pompa gibi birçok yöntem ile sağılabilir. Sağılan süt uygun kap veya poşetlere alınarak oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün, dondurucuda 3 ay olacak şekilde saklanmalıdır. Sütün sağıldığı tarih ve saatin yazılması da son derece önemlidir. Anne sütünün içeriğinin değişmesine bağlı olarak sabah sağılan sütün sabah, akşam sağılan sütün akşam verilmesi bebek için çok daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca sağılmış süt veya mamaların bebeğe uygun yöntemlerle verilmesi gerekmektedir. Biberon, emzik gibi yapay ürünler yerine enjektör, kap, bardak, anne sütü kaşığı gibi yöntemlerden (bebeğin yaşına, durumuna göre) uygun olanı seçilmelidir.

Peki bu mucizevi besinden tam anlamıyla faydalanmak için neler yapmalıyız?

Anne sütünü arttırmada en önemli unsur bol bol emzirmektir. Bunun yanı sıra beslenme de çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü annenin tükettiği her besin anne sütüne geçerek bebeği etkiler. Bu dönemde anne, sağlıklı ve düzenli beslenmeyi alışkanlık haline getirmelidir. Emziren anneler gün içinde 600-700 kalori ekstradan enerji harcar. Bu açığı doğru besinlerle tamamlamak ve öğünleri planlamak elzemdir. Güne besleyici bir kahvaltı ile başlanmalı sonrasında ise ara öğünlerle destekleyerek öğle ve akşam yemeği tamamlanmalıdır. Ara öğün yapmak kan şekerinin düşmesini ve ana öğünlerde aşırı yemek yemeyi engeller. Kuru ve yaş meyveler, süt grubu besinler ve yağlı tohumlarla sağlıklı ara öğünler yapabilirsiniz. Smoothieler, sütlü tatlılar ve rafine şekersiz sağlıklı tarifler bu dönemi daha eğlenceli hale getirebilir.

Beslenmenin yanında su tüketimi de anne sütünü arttırmada büyük bir öneme sahiptir. Gün içerisinde en az 10-12 bardak su tüketmeye özen gösterin. Suyun yanı sıra süt, ayran ve kefir gibi proteinden zengin sıvılarla da beslenmenizi destekleyebilirsiniz. Şekersiz kompostolar ve rezene çayı da anne sütünü arttıran diğer sıvılar arasındadır. Ayrıca koyu yeşil yapraklı sebzeler, bulgur, yulaf, arpa, dereotu, çemen otu tohumu, siyah susam, fesleğen, kimyon, tarçın gibi anne sütünü arttırmaya yardımcı besinlerden faydalanabilirsiniz.

Emzirme döneminde tüketilmemesi gereken besinleri de bilmekte fayda var. Özellikle yeşil çay ve Türk kahvesi gibi kafein içeren içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Çünkü kafein tüketimi bebeğin uyku kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca gaz sorununa sebep olabilecek soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, kabak ve acı baharatlar gibi besinlere de dikkat etmek gerekir. Gaz sorunun yanı sıra sütün tadını ve kokusunu değiştirerek emzirmeyi kötü yönde etkileyebilir.

Beslenmenin önemi her yerde olduğu gibi emzirme döneminde de karşımıza çıkıyor. Hem bebeğiniz hem kendi sağlığınız için doğum öncesi, sırası ve sonrasında uygun ağırlık kazanımına sahip olmak gerekir. Bu süreci uzman kontrolünde sürdürmek çok daha uygun olacaktır. Desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an yanınızdayız, bizimle iletişime geçmeniz yeterli. Sağlıcakla kalın. Sevgiler…

Bir Yorum Yazın