Ghee Yağı Nasıl Yapılır?
Doğal ve katkısız olarak hazırlanmış tereyağı sağlıklı beslenme için önerilen yağların başında geliyor. Potasyum ve vitamin içeren tereyağı, bilinçli kullanıldığında zihin fonksiyonları, beyin sağlığı açısından da yararlı yağlardan biri. Yine tereyağı gibi sağlıklı yaşam için yararlı yağlardan biri de geçmişi çok eskiye dayansa da son yıllarda adını çok sık duyduğumuz ghee yağı.
Son yıllarda oldukça popüler hale gelen ghee yağı nedir sorusunun basit ve bize hiç de yabancı olmayan bir cevabı var: Ghee, tereyağının arıtılmış hali. Aslında Anadolu mutfağında uzun yıllardır kullanılan bir yağ. Saf, sade yağ olarak da bilinen ghee, tereyağının, süt proteinleri, süt şekeri ve sudan arındırılmasıyla elde ediliyor.
Ghee, yalnızca beslenme için, şifa kaynağı olarak değil, kozmetik, cilt, saç bakımı gibi pek çok alanda da tercih edilmeye başladı. Cilt, saç bakımı için gittiğimiz güzellik merkezi dışında evde yaptığımız bakımlarda kullanılan ürünlerden biri. Ayurvedik beslenmenin de başta gelen gıda maddelerinden. Bu anlamda da Hindistanın da yüzyıllardır mutfağında yer verdiği, hatta kutsal sayıp dini ritüellerde de kullandığı ve bütün dünyaya tanıttığı bir yağ. Ortadoğu mutfağında da kullanılan bu yağı artık pek çok markayla hazır almak yanında evde yapmak da mümkün. Bunun için çok fazla malzemeye de ihtiyaç yok, yapımı da zor değil.
Ghee, faydaları nedeniyle pek çok insan tarafından merak ediliyor ve ghee yağı nasıl elde edilir sorusu da sık araştırılan konulardan biri. Aslında yapımı basit bir mantığa dayanıyor: tereyağını düşük ısıda uzun süre eritmek ve içindeki suyun buharlaşmasını sağlamak. Bu sırada köpük halinde üste çıkan ve daha sonra dibe çöken süt proteinleri de bir kaşık yardımıyla tereyağının içinden alınıyor. Geriye tortusuz, temiz aynı zamanda yanma ısısı yüksek olan ghee yağı, sade yağ denilen yağ kalıyor. Bu yağın avantajlarından biri oda sıcaklığında saklanabilmesi. Tereyağı uzun süre oda sıcaklığında kaldığında küflenip bozulma riski taşırken ghee dayanıklı oluyor. İşte evde kolaylıkla yapabileceğiniz saf yağ olarak bilinen sade yağ yapımı yani ghee tarifi
Ghee Yağı (Sade Yağ) Tarifi
Biz 1 kilo tereyağı kullanılan bir tarif veriyoruz, siz miktarını arttırabilirsiniz. 1 kilo tuzsuz tereyağı parçalara ayırılarak biraz derin, tercihen çelik bir tencereye alınır. Kısık ateşte yakmamaya özen göstererek sürekli karıştırılıp eritilir.Eridikten bir süre sonra yağın üstü yavaş yavaş köpüklenmeye başlayacaktır. Süzgeçle ya da kaşıkla bu köpükler alınır ve tenceredeki yağ duru, şeffaf bir görünüm kazanıncaya, köpük bitinceye kadar bu işleme devam edilir. Yaklaşık 1 saat süren bu işlem sırasında yağın köpükleri alınmaya devam edilir ve suyu buharlaşırken bir kısmının da dibe çökmesi beklenir. Bu işlem sırasında yağın yanmamasına dikkat etmek gerekiyor.
Ocak kapatıldıktan sonra yağ dinlenmeye bırakılır. Dinlendikten sonra sarı renk olan yağ daha sonra bir tülbent ya da süzgeçten geçirilir ve cam bir kaba ya da kavanoza konulur. Bir süre sonra donan yağı oda ısısında saklamak mümkün. 1 kilo tereyağından yaklaşık 900 gram kadar ghee elde ediliyor. Tuz yanmaya neden olacağı için özellikle tuzsuz tereyağı kullanmanız gerekiyor.
Damak zevkine göre tereyağı kullanılan her türlü yemeğe katabileceğiniz ghee, yağ yakımını arttırarak kilo verme konusunda da etkili bir yağ. Kilo verme sürecinde olup fit tarif tercih edenler de ölçülü olmak kaydıyla rahatlıkla kullanabilir.
Ghee yağı kullanım alanı yalnızca yemekler değil. Doğal olması nedeniyle cilt ve saç bakımı için de tercih ediliyor. Cilt bakımında kullanılan ghee yağı yüz maskesi tarifi hem yapımı hem uygulanması kolay tariflerden biri. Ghee yağının, nohut unu, zerdeçal ve suyla karıştırılmasıyla elde ediliyor.
Saçlar için de oldukça faydalı olan yağdan yapılan ghee yağı saç maskesi tarifi de oldukça basit. Zeytinyağı ve ghee yağının karıştırılmasıyla yapılıyor ve saçların yumuşak bir hal almasını sağlıyor.,
Malzemeler
Tariften de anlaşılacağı üzere bağışıklık sistemini güçlendirmesi, yararlı vitaminler barındırması gibi pek çok yararlı özelliği olan ghee yağı yapımı için kullanılan malzemeler de kolaylıkla bulunabilecek malzemeler. Bunun için gerekli olan ana malzeme doğal olduğundan emin olduğunuz tuzsuz köy tereyağı, pişirmek için tercihen altı kalın bir tencere, kaşık, süzmek için tülbent ya da süzgeç ve kavanoz.
Evde sade yağ yapımı ile uğraşmak istemeyip hazır almak isteyenler ve ghee yağı nerede satılır diye merak edenler için hemen belirtelim, pek çok markette bu yağı bulmak mümkün.