En son ne zaman gömlekleriniz, bluzlarınız pantolon ya da etek üstünde değil de içinde yer aldı? Hem de içinize sinerek, göbeğim çıkıyor mutsuzluğu yaşamadan… Kadın, erkek pek çoğumuzun derdi hatta takıntısı haline gelir çoğu kez o göbekler. Ne kadar zayıflarsak zayıflayalım bir türlü o çıkıntıdan kurtulmak mümkün olmaz. Gömleği, bluzu dışarda bıraksan her kıyafete, her ortama uymaz, bırakmasan göbek tüm haşmetiyle kendini gösterir, yakışmaz. Pek çoğumuzun hayalidir dümdüz bir karına sahip olmak. Elbette uğraştırsa da imkânsız bir hayal değildir bu. Şimdi size bu hayalinizi gerçekleştirmeniz, dümdüz bir karına sahip olmanız için harika bir yöntem öneriyoruz: Plank…
Bu sözcüğü daha önce duymayanlar, plank nedir diye merak edenler için hemen kısaca açıklayalım: Hiçbir spor aletine ihtiyaç duymadan sadece beden gücü ile yapılan ve son yıllarda oldukça popüler olan bir egzersiz çeşidi plank. Yoga, pilates türü sporlardan esinlenerek ortaya çıkmış. Vücut direncini arttıran, karın kaslarını çalıştıran bu egzersizi yapmak için bir pilates ya da yoga matı yetiyor. Tıpkı şınav çekerken yapıldığı gibi yere paralel duruşla gerçekleştirilen plank egzersizi evde rahatlıkla yapabileceğiniz bir egzersiz ve tıpkı diğer egzersizler gibi vücuda pek çok faydası var.
Plank’ın Faydaları Nelerdir?
En önemli faydası tabii ki inatçı karın kaslarını etkili bir şekilde çalıştırması. Yan, düz ve çapraz karın kaslarını çalıştıran plank aynı zamanda sırt kaslarını da güçlendiriyor. Bu yüzden sırt ağrısı çekenler için ağrıların azalmasına yardımcı olması nedeniyle son derece yararlı bir egzersiz. Karın, sırt kasları yanında bacak, kol, kalça, ayak, bel ve göğüs kaslarını da güçlendiren egzersiz, duruş bozukluklarının giderilmesinde, boyun kaslarının güçlendirilmesinde de etkili. Gücü, dengeyi, dayanıklılığı geliştiren plank hareketi yapılırken vücuttaki pek çok kas grubu da aynı anda çalışıyor. İnatçı karın yağlarını yakmakta etkili olan plank, karın kası güçlendirilmesinde de yararlı bir egzersiz. Plank göbek eritir mi sorusunun da cevabıdır aslında bu, karın kaslarını güçlendiren plank ile düz karın sahibi olmak mümkündür. Kol, göğüs ve omuz kaslarını esneten plank ile vücudun esneklik kazanması yanında kalori yakarak fit, sıkı bir vücuda sahip olmak da mümkündür. Tüm spor dalları gibi vücudun çalışması, hareket, bedeni güçlendirdiği, dinçlik sağladığı gibi cildi güzelleştiren, kişinin ruhsal açıdan kendini iyi hissetmesini sağlayan bir etkiye de sahip.
Denge, dayanıklılığı da güçlendiren plank egzersizi ile hareketleri doğru, seri yapmamızı sağlayan koordinasyon becerisi de artmaktadır. Plank egzersizinden beklenen faydaların gerçekleşmesi için hareketleri düzenli olarak, doğru bir şekilde yapmak gerektiğini de hatırlatalım. Plank kas yapar mı diye merak edenler için yukarıdaki açıklamalar yeterli olacaktır sanırız ama kısaca tekrarlayalım: Plank, doğru yapıldığı, spor salonu ya da evde yapılan diğer egzersizlerle desteklendiği taktirde zamanla yağ yakımını hızlandırarak kas oluşumunu da sağlar.
Plank Yağ Yakar mı?
Diğer spor egzersizleri gibi plank da vücudun kalori yakmasını sağlayarak yağ oranının azalmasında etkilidir. Kalori yakımı ve yağ oranının azalması zamanla zayıflama sağlayarak fit bir vücuda sahip olmayı kolaylaştırır. Ancak tek başına plank egzersizinden hemen bir mucize beklememek gerekir. Plank egzersizinde kardiyo egzersizleri kadar kalori yakımı sağlanamayacağı için hareketi başka egzersiz programlarıyla buluşturmak yağ yakımı açısından daha yararlı olacak, yağ yakımı da daha verimli bir şekilde sağlanacaktır.
Plank Ne Kadar Yapılmalı?
Evde uygun her alanda yapılabilen plank egzersizi için yoga ya da pilates matı ve spor kıyafet yeterlidir. Şınav çekme pozisyonunda yapılan harekette kasları güçlendirinceye kadar kısa sürelerle başlanan egzersiz, zamanla daha uzun sürelere çıkarılabilir. Bir turunda - saniye sabit durarak birkaç set halinde yapılan hareketler zamanla dakikayı aşan sürelerle yapılabilir. Pilates, fitness, kardiyo egzersizleri içinde de değerlendirildiğinde daha da etkili olan plank hareketine her gün ayrılacak - dakika ile zamanla yararını görmek mümkündür. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri hareket sırasında vücudun dayanacağı noktanın zorlanmamasıdır. Yani plank hareketinde vücudun bütün yükü taşındığı için uzun süre aynı pozisyonda durmamak gerekir. Sırt, bel, omuz ağrılarına neden olmaması için hareketi doğru öğrenip yapmakta yarar var. Bunun için plank yapmaya bir personal trainer yardımı alarak başlamak daha doğru olabilir. Böylece istenen hedefe ulaşmak da kolaylaşacaktır.